Jak vypěstovat trávník. Ať zahrada zeje zelenou

Procházet se bosí po zahradě, aby to jediné, co cítíte, byla krásně zelená, měkoučká tráva. Bohužel ne každá zahrada zatím travnatou plochou oplývá. Proto si pojďte vypěstovat trávník krok po kroku. 

Jak začít 

Jsou dvě varianty, jak se dá začít. Jestliže již máte zatravněnou plochu, budeme muset trávník trochu zkultivovat. Nejprve trávu posekejte na krátko. Nyní budeme muset vytrhat plevel, který kazí celkový dojem, aby nám na ploše zbyla pouze tráva. Druhou možností je se původní trávy zbavit a vysázet novou trávu, bez plevelu. Trávy se můžeme zbavit například orbou. 

Zalévání trávníku 

Zalévat trávu není vždy nutné, ale určitě to doporučujeme. Jestli trávník potřebuje zalít vodou, poznáte v případě, že začne osychat, žloutnout, a hnědnout. Změna barvy je jasným znamením, že není něco dobře. Nejčastěji to právě bývá nedostatek vody. I u dobře zbarvené trávy je vhodné ji čas od času pokropit vodou. Tráva je pak svěžejší a více zelená. Do vody také můžete přidat různé přípravky pro podporu růstu trávy a živiny, potřebné pro dobrý vzhled. Pro větší travní plochy je také možnost automatického kropiče, který zajistí pravidelné zavlažování travní plochy a zbaví vás tedy spousty práce. Se zaléváním to ale nepřehánějte. Přehnané množství vody může způsobit nepříjemné plísně a zničení celého trávníku. 

Sekání trávníku 

Další důležitou činností je trávu pravidelně sekat. Sekáním udržujeme její správnou velikost, ale i dobrý stav. Na sekání je vhodné používat klasickou elektrickou sekačku, která je daleko účinnější než ruční sekání. Trávu v žádném případě nenechávejte příliš přerůst a vždy myslete na pravidelné sekání. Pravidelným sekáním také minimalizujete výskyt nepříjemných klíšťat a dalšího hmyzu. 

Další možnosti 

Pro ještě lepší vzhled trávníku je možnost použít dalších přípravků. Jsou to například různá hnojiva, která dodávají trávě živiny a celkově zlepší jejich vzhled. Mohou to být různé přípravky na odstranění hmyzu, například nepříjemných mravenců a klíšťat.