Víte, jak poznáte, jestli trpíte nedostatkem hořčíku?
Nedostatek hořčíku je problém, který pociťujeme. Mnohé symptomy však přisuzujeme nemocem než hořčíkovému deficitu. Když tělo postrádá hořčík, nefunguje tak dobře, jak by mělo. Je unavené, slabé a vyčerpané, hlavním symptomem je také ranní únava hned po probuzení. To však nejsou jediné příznaky, které na hořčíkový deficit upozorňují.
Na úvod je ještě třeba říct, že hořčík má v našem těle nezastupitelnou roli. Je doslova nenahraditelný a musíme si kontrolovat jeho dostatek. Zejména sportovci, jestliže chtějí podat vrcholový výkon, neměli by hořčík postrádat. Nedostatek hořčíku může způsobit, že nepodají tak skvělý výkon, jaký očekávají, navíc se může stát, že sport ani vykonávat nebudou, jelikož dalším příznakem jsou křeče v končetinách.
Jaké jsou další symptomy ukazující na hořčíkový deficit?
Jak jsme zmínili, mezi hlavní příznaky hořčíkového deficitu patří jednoznačně únava a vyčerpanost. Dalším typickým příznakem je ranní únava, která nastupuje ihned po probuzení, kdy by člověk měl být spíše plný energie a elánu. Nesmíme zapomenout na zmiňované křeče, které se nejčastěji dostávají do ramenou a nohou.
S nižší hladinou hořčíku nastupují také migrény, urputné bolesti hlavy a přijít může v krajních případech i infarkt (na tom se shodují vědci a lékaři).
Kde všude se hořčík nachází?
Jestliže máte podezření na nedostatek hořčíku, uděláte nejlépe, když ho ihned zkusíte doplnit. Není to těžké, je to jen o konzumaci správných potravin. Velké množství hořčíku se nachází například v zelenině, konkrétně v různých salátech, ve špenátu, také v artyčoku nebo v brokolici. Skvělým zdrojem hořčíku jsou taktéž mnohé druhy ovoce, mezi nimiž najdeme ananas nebo borůvky.
Kromě ovoce a zeleniny najdeme hořčík například v luštěninách, v oříšcích nebo také v semínkách. Odborníci doporučují do jídelníčku zařadit i celozrnné pečivo nebo případně ovesné vločky či pohanku.