Výhody a nevýhody smaltovaných hrnců
Zařizujete si kuchyni a toužíte po nových hrncích, v nichž by se doslova fantasticky vařilo? Doporučujeme investovat do smaltovaných hrnců, které jsou velmi krásné na první pohled. Jedná se o trochu retro hrnce, na druhou stranu právě retro styl je to, co nyní vévodí světu bydlení. Pokud hovoříme o smaltu, hovoříme o tavenině křemičitého původu, která je velmi příbuzná sklu a porcelánu. Svou povrchovou úpravou je smaltované nádobí velmi podobné teflonu.
Zatímco mnozí lidé slepě kupují nerezové hrnce, které jsou sice kvalitní a také mají své výhody, ale na druhou stranu nejsou tak stylové po vzhledové stránce, jiní jsou daleko chytřejší a raději si zjistí, co trh nabízí. A většinou se pro smaltované hrnce rozhodnou, jelikož jsou opravdu po designové stránce dokonalé.
Otázkou však je, jestli jsou kvalitní smaltované hrnce i po jiných stránkách. To, že vypadají hezky, ještě nemusí znamenat, že se v nich bude i dobře vařit. Přinášíme proto seznam výhod a nevýhod, které vám pomohou při rozhodování, jestli koupit tento druh hrnců nebo nikoli.
Výhody smaltovaných hrnců
Smaltované hrnce jsou velmi odolné proti vysokým, ale také proti nízkým teplotám. Lze tedy o těchto hrncích říct, že dobře snáší jakékoli teplotní šoky. Kromě toho mají protikorozní odolnost, tudíž dlouho vydrží v takřka novém stavu. Zatímco sklo nebo litinové hrnce nejsou odolné proti teplotním změnám, o smaltovaných hrncích to říct nelze. Ty skutečně snesou i teplotní šoky.
Další výhodou smaltovaných hrnců je to, že dovedou perfektně udržet teplotu po dlouhou dobu. Navíc hezky udrží i aroma a chuť pokrmu.
Nevýhody smaltovaných hrnců
Každý materiál má své nevýhody, u smaltu to není nijak. Smaltované hrnce se velmi pomalu nahřívají. Doporučuje se tedy nahřát si hrnce ještě dříve, než začnete jídlo připravovat. Pokud navíc dojde k poškození keramiky, může to mít bohužel negativní dopad na lidské zdraví.