Zelí jako nejznámější česká léčivka. Co umí?

Jen málokdo si uvědomuje, jaké poklady v lednici nebo kredenci či na zahradě má. Vezměme si například obyčejné hlávkové zelí. Jedná se o českou potravinu, která však má léčivé účinky. Ne nadarmo se říká, že je zelenina zdravá. U zelí to platí dvojnásob. Podle mnoha odborníků se jedná o vůbec nejznámější českou léčivku. Češi ji znají především díky typickému českému těžkému pokrmu vepřo, knedlo, zelo. Zelí se však nepřidává jen do tohoto nezdravého jídla. Je také součástí jídelníčků těch, kteří trpí podvýživou. Ordinuje se i jedincům, kteří mají obsedantní představu potřeby jíst.  

I když se zelí jeví jako naprosto běžná potravina, svými účinky na zdraví je zelí neobyčejné. To už věděl dokonce Hippokratés, který využíval zelí například pro léčbu onemocnění cyst. Nastrouhané zelí se solí mu pomáhalo i při uretritidě nebo při bolestivém močení. Hippokratés však nebyl jediný, kdo o účincích zelí věděl. Kromě něj zelí využíval i Galén při svých zdravotních neduzích. Galén si například přikládal zelné zábaly na nemocné klouby. Nebo s pomocí zmiňovaných zelných zábalů léčil horečku. 

Proti žaludečním vředům a dalším trávicím problémům 

Za konzumaci zelí nám poděkuje především náš žaludek. Zelí totiž umí léčit žaludeční vředy i problémy s dvanácterníkem. Tuto schopnost mu uděluje velké množství vitaminu U. Vitamin U je známý pro své protialergické účinky a pro podporu žaludeční sliznice. Jelikož podpoří žaludeční sliznici, dojde k rychlejšímu hojení vředů.  

K léčbě žaludečních a trávicích problémů se zelí využívalo řadu let. Zeptejte se svých babiček. I ty vám potvrdí, že v lidové medicíně má zelí své čestné místo. Už v minulosti se vědělo, že zelí je účinným prostředkem bojujícím nejen proti trávicím problémům, ale také proti řadě dalších nemocí. Kromě toho zelí napomáhá i zvýšení odolnosti organismu, což již bylo nastíněno při zmínce o velkém množství vitaminu C.  

Proti kašli i žlučníkovým kamenům 

Ať už se rozhodnete chroupat u televize čerstvé zelí nebo budete využívat jenom šťávu z této zeleniny, neprohloupíte. Zelí totiž působí proti bakteriím a má vliv i na zlatého stafylokoka. Zabraňuje vniku bakterií tuberkulózy a ulevuje i od klasického nachlazení, jako je kašel. Účinky zelí se využívají při léčbě dny nebo při léčbě žlučníkových kamenů. Kromě toho zelí působí močopudně. 

Do svého jídelníčku by měli zelí zakomponovat hlavně jedinci trpící obezitou. Zelí totiž umí přeměnit sacharidy na tuky a cholesterol, což neumí každý druh zeleniny.