Jaké maso je zdravé?

Patříte mezi vegetariány, vegany nebo mezi masožravce? Tímto tématem se zabývá nejedno médium, je to velice žhavé téma v internetových diskuzích. V poslední době se setkáváme hlavně s otázkou, jestli je maso zdravé nebo nikoli. To, že bychom měli jíst masa méně, abychom tak nezatěžovali naši planetu a naše okolí, je neustále omílaná myšlenka, kterou však nikdo nepodložil tím, že je maso nezdravé. Kdyby se ukázalo, že je maso nezdravé, pravděpodobně by od něj dalo více lidí ruce pryč. Jenže pravdou je, že maso zdravé je. Obsahuje řadu bílkovin a tělu prospěšných látek. Ale samozřejmě vždycky záleží na tom, jak je maso upravené.  

Podle mnoha odborníků na výživu je maso skvělým a cenným zdrojem zmiňovaných bílkovin a také vitaminů. Maso například obsahuje vitamin D a také vitaminy skupiny B.  

Jaké konkrétní maso je zdravé? 

Pokud bychom měli vybrat maso, které bychom měli označit za nejzdravější, zmínili bychom ryby a libovou drůbež bez kůže. Tyto druhy masa neskrývají na rozdíl od vepřového, hovězího neb jehněčího masa tak velké množství tuků. Podle odborníků na zdravou výživu a na zdravé stravování bychom to tedy rozhodně neměli přehánět s červeným masem. Platí v tomto případě pravidlo – všeho s mírou.  

Jaké maso koupit? 

V nejlepším případě bychom měli kupovat maso čerstvé, a to ideálně u prověřeného řezníka. Nebojte se ale ani masa baleného, ostatně není nic špatného ani na mraženém masu, jen musíte mít prověřený zdroj tohoto masa. Všímejte si také údajů na etiketě, které mluví o porážce zvířete. Je velice důležité si toho všimnout.  

Jste vegetariánem? 

Pakliže jste vegetariánem, měli byste si dát pozor na to, abyste jinými způsoby do sebe dali bílkoviny, které tělo ke svému životu potřebuje. Kvůli absenci masa nemusíte mít příjem bílkovin dostatečný, musíte bílkoviny najít v jiných potravinách.