Čtyři druhy oříšků, které se vyplatí zařadit do jídelníčku a proč
Svět se nyní točí kolem zdravého životního stylu, zdravé výživy, kolem superpotravin. Lidé se zkrátka začínají zajímat o to, co jedí, co dodávají do svého těla, jestli to jsou živiny nebo jen prázdné kalorie, které jsou vesměs nezdravé. Konečně si uvědomili, že zdraví mají jenom jedno a fastfoody jim rozhodně zdraví upevňovat nebudou.
V souvislosti se zdravou výživou a zdravým životním stylem se můžete setkat se zmíněným pojmem “superpotraviny”. Jedná se o potraviny, které v sobě mají více živin a tělu prospěšných látek než jiné potraviny. Dnes je to opravdu obrovská skupina věcí, které je dobré zařadit do jídelníčku. Spadají sem různá semínka, čaje, také oříšky.
U oříšků chvilku zůstaňme. Oříšky mají totiž velice pozitivní dopad na lidské zdraví. Jaké konkrétní druhy do jídelníčku zařadit?
Para ořechy
Znáte para ořechy? Jsou trochu těžší a mastnější, přesto velmi zdravé. Obsahují celou řadu vitaminů a minerálů, zejména obsahují selen, který dokáže předcházet srdečním chorobám, cirhóze jater a také rakovině.
Pistácie
Pistácie jsou na našem stole hlavně během vánočních svátků. Konzumovat bychom je měli ale po celý rok. Nejen, že obsahují vitaminy a minerály, ale také předchází chudokrevnosti, snižují krevní tlak v těle a také redukují množství nebezpečného cholesterolu v krvi.
Mandle
Mandle by měly být nedílnou součástí lidské výživy. Obsahují dobře stravitelné bílkoviny, také jsou bohaté na vápník a na fosfor. Nezvyšují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, také jsou účinným antioxidantem a jsou prevencí cukrovky.
Lískové ořechy
Za zmínku stojí i lískové ořechy. Ty jsou zdrojem vitaminů, minerálů a zdrojem stopových prvků. Zpomalují mentální chřadnutí, dokážou posílit imunitní systém. Navíc jsou pomocníkem při boji s ledvinovými kameny, slouží i jako prevence tohoto zdravotního problému.