Exotické ovoce začíná plnit pulty obchodů. Které druhy prospívají zdraví?

S příchodem chladnějšího ročního období se pulty obchodů začínají plnit exotickými druhy ovoce, které během zbytku roku nejsou tak snadno k dostání. Nemáme na mysli banány, ale spíše liči a podobné druhy, jež jsou součástí štědrovečerních tabulí. Na jaké druhy letos jednoznačně nezapomenout, protože prospívají zdraví? 

Karambola k nám doputuje z daleké Asie 

Jelikož jsou vánoční svátky především o symbolu hvězd (tedy také, nikoliv výhradně), na svůj stůl si letos pořiďte ovoce, které je stejného tvaru. Takzvaná karambola je v posledních letech velice oblíbená a rok co rok k nám přijíždí z daleké Asie. Její dužina má sladkokyselou chuť, i proto se většinou přidává do různých nápojů nebo do salátů.  

Výhodou je, že obsahuje velké množství tělu prospěšných živin. Ovšem i v tomto případě platí, že všeho moc škodí, proto ji konzumujte jenom v omezeném množství (vedle vitamínů a minerálů obsahuje i kyselinu šťavelovou, která je ve větší míře spíše škodlivá). 

Durian plný aminokyselin 

Co se u nás vyskytuje ještě málo, ale každým rokem se situace s dostupností zlepšuje, je exotické, tropické ovoce zvané durian. Pochází z jihovýchodní Asie a mnoho lidí na první přivonění spíše odrazuje. Nevoní zrovna dobře, spíše zapáchá, dalo by se říct.  

Durian se pyšní ostnatou slupkou, pod kterou se ale nachází dužina s nasládlou chutí. A jelikož obsahuje velké množství aminokyselin, má i tento druh tropického ovoce ve vašem jídelníčku své místo. 

Papája nejen do drinků 

Snadno dostupná je zejména během zimy papája, která se velice často přidává do různých alkoholických i nealkoholických drinků. Dužinu má žlutou, někdy až mírně načervenalou a konzumuje se zásadně v čerstvé stavu.  

A proč papáju konzumovat, ideálně nejen v chladném ročním období? Protože obsahuje velké množství antioxidantů čili se velkou měrou podílí na odplavování toxinů z lidského těla.