Jak v kuchyni využít proti rakovinový chřest?

Určitě jste zaznamenali, že započala sezona chřestu. Mnozí kuchaři začínají jásat, protože je to v kuchyni velice oblíbená surovina, kterou si zamiluje skutečně kdekdo. Škoda, že je sezona chřestu tak strašně krátká, je to skutečně oblíbená surovina, která je v kuchyni hojně využívána. Pokud ve vaší kuchyni není chřest na jídelníčku, je načase to napravit. Kromě toho, že se z něj dělají lahodné pokrmy, je zdraví prospěšný.

S chřestem se můžete setkat hned v několika podobách. Pokud sáhnete po bílém chřestu, můžete si být jisti, že se jedná o čerstvou surovinu. Zelený chřest už nebývá v tom nejčerstvějším stavu, protože se dováží ze zahraničí. Když narazíte na fialový chřest, tomu se raději vyhněte, protože je v něm více cukru.

Na co je chřest dobrý?

Chřest bychom do svého jídelníčku rozhodně měli zařadit, protože je to surovina, která slouží jako prevence proti nádorovým onemocněním. Navíc nám pomáhá s trávením, podporuje činnost ledvin a taky ulevuje od problémů močových cest, které jsou v současné době velice časté.

Na svůj jídelníček by měly chřest zařadit především ženy v rizikovém těhotenství. Chřest totiž obsahuje velké množství vápníku, železo a taky kyselinu listovou.

Jak chřest využít v kuchyni?

Chřest je v kuchyni fantastický. Nejlepší jsou z něj chřestové krémové polévky, které se velice často kombinují s česnekem. Jedná se o ideální pokrmy na léto, které sice zasytí, ale na druhou stranu nám po nich není těžko. Kromě toho se z chřestu dělá i rizoto nebo zdravější ovesná verze rizota.

Nejzdravější je chřest čerstvý, kdy ho jenom umyjete a očistíte. Vynikající je na grilu, na který ho můžete položit bez jakéhokoliv předvaření. Pokud chřest oloupete, slupky rozhodně nevyhazujte. Nechte je například na vývar nebo je můžete použít do jiného pokrmu.

Samotná špička neboli květinka chřestu slouží jako dokonalá dekorace na talíři.