Jaké pokrmy nikdy neohřívat v mikrovlnce?
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem, ale zároveň je třeba vědět, kdy ji můžete používat. Každý, kdo ji má doma, by měl vědět, co do ní zkrátka nepatří. Nejedna věc vás určitě překvapí.
Brokolice
Používat mikrovlnnou troubu k ohřívání nebo rozmrazování je značné urychlení práce a času. U brokolice se však rozhodně nejedná o dobrý nápad, protože z ní tak odstraníte 97 % všech vitamínů a dalších důležitých látek. Raději ji nechte rozmrazit na vzduchu nebo ve vlažné vodě, vašemu zdraví tak bude mnohem prospěšnější.
Mražené maso
Teplem se na mase množí škodlivé bakterie a maso se tím v podstatě ihned po vyndání z mrazničky začíná kazit. Doporučované je nechat ho přes noc povolit v chladnu. Pokud spěcháte, můžete použít vlažnou tekoucí vodu.
Proteinové výrobky
V porovnání s vařením ve vodě nebo v klasické troubě není mikrovlnka příliš šetrná a dokáže zničit mnoho důležitých bílkovin.
Ovoce
Ovoce či lesní plody do mikrovlnky rozhodně nepatří. Při zahřívání nebo i jen rozmrazování v této troubě se uvolňují látky zvané glykosidy a galaktosidy, které mají dle výzkumů na naše tělo karcinogenní účiny.
Mateřské mléko
Pokud máte doma malé miminko, je třeba dbát na mnohá opatření a jedním z těch důležitých, které byste měli znát, je, že mateřské mléko by nemělo být ohříváno v mikrovlnce. Pediatrické studie potvrdily, že tento způsob tepelné přípravy zvyšuje růst a množení se bakterií Escherichia coli.
Sušené bylinky
Sušené zelené rostliny nejen že nejsou vhodné do mikrovlnky kvůli případnému zničení důležitých látek, které obsahují, ale může navíc dojít k jejich vzplanutí a případnému požáru. Chybí v nich totiž tekutiny, které se přirozeně vypařují a starají se, aby se nám jídlo jen zahřálo a nespálilo.
Houby
Houby obsahují hodně bílkovin, které jsem již probrali. Navíc nešetrným zahříváním nebo dlouhým pobytem v lednici v nich mohou vznikat různé látky způsobující střevní a jiné potíže.